Vanliga frågor

Hur skaffar jag en riktigt billig MC-försäkring?

Först och främst bör du jämföra försäkringar, men du kan även vidta andra åtgärder för att få ner priset på din MC-försäkring. Teckna en MC-försäkring med aktsamhetskrav, använd godkänd skyddsutrustning, låna inte ut din MC, välj bort åretruntförsäkringen om du inte använder din MC på vintern och samla alla dina försäkringar hos ett och samma försäkringbolag. Läs mer om hur du kan få en billig MC-försäkring under Billigare MC försäkring.

Måste MC:n vara försäkrad året runt?

Nej, inte om du ställer av MC:n på vintern. Vi på mc-forsakring.com rekommenderar emellertid att du tecknar en billig avställningsförsäkring för den tid då din MC är avställd så att den får ett skydd mot stöld och skadegörelse.

Måste jag använda mig av godkända lås?

Ja. Om du inte låser din MC med lås som är godkända av SSF och är av klass 3 riskerar du att få en mycket liten ersättning eller ingen ersättning alls vid eventuell stöld.

Måste min MC låsas in på natten?

Nej, det måste den inte om du har en MC-försäkring utan aktsamhetskrav, men om du har en sådan MC-försäkring måste din MC vara inlåst 22.00 – 07.00 när den befinner sig vid ditt hem. Samma sak gäller om du jobbar natt och tar MC:n till jobbet. När du är ute och reser med MC:n behöver du inte låsa in den även om du har tecknat en MC-försäkring med aktsamhetskrav.

Gäller min MC-försäkring utomlands?

Ja, i alla EU-länder samt i Norge, Island, Liechtenstein, Bosnien-Hercegovina, Montenegro och Albanien gäller din MC-försäkring.

Vad är ett grönt kort?

Ett grönt kort är ett bevis på att din MC är trafikförsäkrad. Det finns många länder som kräver att du har med dig ditt gröna kort när du befinner dig i deras land. Om polisen i ett sådant land vill att du ska visa upp ditt gröna kort och du inte har det med dig kan du få problem. Läs gärna mer om vilka länder som kräver grönt kort och om att resa med motorcykel utomlands på Sveriges Motorcyklisters hemsida.